Rețeta de gogoși pufoase fără ouă și lapte. Desertul copilăriei se prepară simplu și rapid!
Gogoșile sunt un desert simplu și accesibil, ușor de preparat. Fie că sunt simple, doar pudrate cu zahăr, fie că sunt gogoși umplute cu gem sau diferite creme, ele au la bază un aluat dospit, moale, aromat cu vanilie și coajă rasă de lămâie.
Gogoșile au o tradiție de sute de ani în Ardeal și Banat deoarece au venit pe filiera săsească și apoi șvăbească și austro-ungară. Krapfen se numesc în limba germană iar pe la noi le zice croafne sau crofne. În alte zone le zice pancove (Cluj). Cele mai celebre sunt croafnele bănățene – niște gogoși uriașe și extrem de fragede. Iată rețeta de gogoși pufoase fără ou și fără lapte:
Ingrediente:
- 500 g făină
- 50 ml ulei
- 4 linguri zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 25 g drojdie
- 200 ml apă
- esență de vanilie
- sare
- zahăr pudră
Mod de preparare:
Într-un bol, dizolvați drojdia în trei linguri de apă călduță. Adăugați o lingură de zahăr și amestecați foarte bine.
Într-un alt bol turnați făina și adăugați zahărul, sarea și zahărul vanilat. Încorporați compoziția lichidă formată din drojdie, apă, esența de vanilie și ulei. Amestecați până când obțineți un aluat omogen.
Întindeți aluatul rezultat într-o foaie subțire. Folosind un pahar, decupați cercuri din aluat, iar apoi prăjiți gogoșile într-o tigaie încinsă cu ulei, până când se rumenesc frumos.
Rețeta de gogoși cu ouă și lapte
Ingrediente:
- 350 g făină tip 000
- 1 ou întreg + 1 gălbenuș
- 150 ml lapte călduț
- 40 g unt topit cu min 80% grăsime
- 15 g drojdie proaspată sau 5 g uscată
- 15 g zahăr
- un vârf de cuțit sare
- 1 plic zahăr vanilat
- coaja rasă de la ½ lămâie
În plus:
- ulei pentru prăjit
Pentru umplut:
- gem de caise
- dulceață de zmeură
În plus:
- zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele (de la aluat) în bolul robotului și se mixează timp de 5 minute (cu cârligul pentru frământat). Se acoperă bolul cu folie de plastic și se lasă aluatul la dospit pentru 40-45 de minute sau până și-a dublat volumul. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală așa că dacă aveți o bucătărie mai răcoroasă el se poate prelungi (ajunge și la peste 60-75 de minute).
Se înfăinează blatul de lucru și se răstorană aluatul pe el. Foaia de aluat trebuie să aibă cca. 2,5 cm grosime. Apoi se decupează gogoșile cu un cerc metalic de cca. 5,5 cm.
Ideea este să le decupăm cât mai aproape unele de altele ca să avem pierderi cât mai mici de aluat. Marginile rămase se refrământă, se lasă la odihnă 15 minute (sub folie de plastic) și se întind și se decupează din nou. Cu cât sunt manevrate mai mult cu atâta le scade gradul de pufoșenie… în niciun caz nu modelăm gogoșile decupate prin rulare în palme – NU facem sfere din ele – ci le mutăm cu grijă pe o tavă lejer înfăinată (sau pe blatul de lucru), cu distanță între ele. Prin rularea în palme le distrugem textura pufoasă, aerată și obținem exact ce nu ne dorim: gogoși îndesate cu textură pâinoasă! Obligatoriu acoperim gogoșile cu folie de plastic ca să nu facă crustă, potrivit savoriurbane.com.
Gogoșile se prăjesc în baie de ulei, adică stratul de ulei din cratiță trebuie să fie de măcar 2-3 degete înălțime astfel încât acestea să plutească în el fără să atingă fundul cratiței! Temperatura optimă de prăjire este de cca. 175 C.
SURSA FOTO: Social Media